1. Peter Koene

Van Velzen

1. Peter Koene

Peter Koene (1948-2013) was een van de pioniers van de Nederlandse folkrevival in de jaren zestig en zeventig. In 1971 richtte hij met een aantal anderen Folkclub De Bolk op, in de gelijknamige studentensoos aan de Buitenwatersloot. Hier ontstond het Delftse Folkfestival. Koene speelde gitaar en mandoline, maar was in de eerste plaats zanger.

Bekijk hier de video’s van Peter Koene

Achtergrondinformatie

Peter Koene wordt in 1948 in Delft geboren. Hij woont vervolgens in diverse andere plaatsen om uiteindelijk in De Bilt neer te strijken. Op 10-jarige leeftijd krijgt hij zijn eerste gitaar. In het parochiehuis van zijn kerk. Dat gebeurt aan de hand van liedjes als Marina (Rocco Granata), Tommy Uit Tennessee (Ria Valk) en Grote Beer (Cocktail Trio). Later leert hij meer instrumenten bespelen, waaronder de mandoline. 

Begin jaren zestig hoort Koene op piratenzender Radio Caroline bijna dagelijks het liedje ‘Little Boxes’ van Pete Seeger. De zus van een vriend blijkt Seegers album ‘We Shall Overcome’ te hebben. Koene begint de liedjes na te spelen, gevolgd door liedjes van Joan Baez, Ramblin’ Jack Elliott en banjospeler Derroll Adams. De muzikant maakt kennis met Thon Fikkermans Folkclub ’65 in Amsterdam en de Waagtaveerne in Haarlem. Hij raakt geïnspireerd door de muziek en de teksten van Bob Dylan. Via Dylan krijgt hij belangstelling voor popmuziek van onder meer The Byrds en The Band. Pete Seeger blijft steeds zijn mentor en inspiratiebron. Binnen de familie is er ook een inspiratiebron: Jan Stolk (1894-1980), zijn opa van moeders kant die oude Nederlandse liedjes heeft verzameld. 

Tussen 1966 en 1970 zingt Koene regelmatig in Folkclub ’65, de Waagtaveerne en De Ark in Haarlem. Voor het label Onyx van Wim Bosheck maakt hij in 1969 de LP ‘Komt Vrienden, Hoort Een Lied’. De albumpresentatie vindt plaats in Café ’t Anker te Delft. 

Folkfestival Delft
Peter Koene is medeoprichter van Folkclub De Bolk in de gelijknamige studentensociëteit in Delft. Hier ontstaat het Delftse Folkfestival, dat zowel in De Bolk als in het Waagtheater plaatsvindt. Uit deze activiteiten komt in 1972 Volksmuziekgroep Hutspot voort, die traditioneel Nederlands repertoire speelt. De groep is actief tot 1978. Koene treedt in deze periode ook op met de volksdansgroepen en -orkesten Nitsanim (Den Haag) en Radostan (Rotterdam). Tijdens het Doe Dans Festival organiseert hij het folkcafé waar hij ook zelf optreedt. Tussen 1976 en 1983 is hij muzikant en liedjesschrijver bij de politieke Toneelwerkgroep Proloog in Eindhoven. Proloog speelt diverse actieprogramma’s, onder meer tegen kernenergie en kernbewapening. Leden van de groep maken in samenwerking met de Nederlandstalige rockgroep Bots de musical Barst (1978) en de muzikale theaterproductie Bots Rood Show (1979). 

Van 1977 tot 1985 speelt Koene in de geëngageerde muziekgroep Werktuig waar ook Jaap Oudesluijs (ex-Dommelvolk) in is terug te vinden. Koene en Oudesluijs treden ook op als duo.