11. MOJO

Van Velzen

11. MOJO

Wie muziek zegt, zegt MOJO. MOJO, opgericht in 1968 in Delft, is de bekendste en grootste concertpromotor in Nederland. Het bedrijf organiseert zo’n 150 shows per jaar, waarvoor bijna twee miljoen mensen een kaartje kopen. Van concerten in zalen en festivals op weides tot en met evenementen in stadions. Het hoofdkantoor van MOJO zat bijna 55 jaar aan het Noordeinde. Per 1 januari 2024 is de concertorganisator verhuisd naar een nieuwe locatie pal naast de ZiggoDome en Johan Cruijff Arena in Amsterdam. 

Bekijk hier de video’s van MOJO

Achtergrondinformatie

Berry Visser boekt al een paar jaar cabaretiers en singer-songwriters in een kleine zaal in zijn geboortestad Delft, wanneer hij in 1967 het legendarische dubbelconcert van The Doors en Jefferson Airplane in het Amsterdamse Concertgebouw meemaakt. Popconcerten zijn schaars in die tijd. Zou hij – een pianospelende Sociale Academie-student – ook zoiets kunnen organiseren? Dat kan Berry, met veel geduld, inzet en doorzettingsvermogen. Soft Machine en Jethro Tull spelen op 7 september 1969 in de grote zaal van het Concertgebouw, het eerste grote concert van MOJO.

Berry begint als een eenmansbedrijf op een zolderkamer aan de Voorstraat in Delft. Kort daarna leert hij de Limburgse bouwkunde student Léon Ramakers kennen, die een kaartje komt kopen voor het concert van Led Zeppelin in Scheveningen. Léon zat ook in de zaal bij The Doors en Jefferson Airplane, dat schept een band. Belangrijker nog: hij heeft een rijbewijs. De gedeelde muziekliefde en het organisatietalent van Léon zijn onmisbaar bij het uitbouwen van de samenwerking. MOJO groeit in de jaren die volgen uit tot de grootste concertpromotor van Nederland.

Berry Visser bedenkt Holland Pop, het eerste meerdaagse rockfestival van Nederland, in 1970 in Kralingen. Léon en Berry zijn in 1978 verantwoordelijk voor het eerste stadionconcert: Eric Clapton en Bob Dylan in De Kuip. Er is inmiddels geen wereldster te bedenken die niet door MOJO op een podium is gezet in Nederland. Kleinere bands groeien via het clubcircuit uit tot stadionvullers. Dat gebeurt nog steeds.

Berry Visser en Léon Ramakers hebben – als vaders van het bedrijf – de standaard gezet in Nederland als het gaat om het organiseren van evenementen. Of het nu Bruce Springsteen is of een jonge, aanstormende band, MOJO vindt een plek voor ze om te spelen. In parken, in stadions, op voormalige paardenrenbanen. Of in clubs als Paradiso, 013 en de Oosterpoort. Of MOJO zorgt voor een geschikte zaal zoals de AFAS Live of Ziggo Dome. Tot de MOJO-familie horen festivals als A Campingflight to Lowlands Paradise, North Sea Jazz Festival, Pinkpop, Down The Rabbit Hole, WE ARE ELECTRIC en WOO HAH!. Daarnaast tekent het bedrijf voor de organisatie van Symphonica in Rosso, Night of the Proms en Cirque du Soleil.

50-jarig jubileum
In 2018 bestaat MOJO vijftig jaar. Ter gelegenheid van het jubileum verschijnt het boek ‘MOJO presenteert. Van pionieren in de polder tot concertgigant’. Ook is er een serie podcasts. Michiel Veenstra spreekt hierin met verschillende medewerkers van MOJO over hun vak en hoe dat zich in vijftig jaar heeft ontwikkeld. Zie www.mojo.nl/over-mojo/wij-zijn-mojo/mojo-50-jaar/podcast/.
In 2019 viert Museum Prinsenhof Delft het 50-jarig bestaan van MOJO met de drukbezochte overzichtstentoonstelling ‘MOJO Backstage. Delftse meesters in de muziekindustrie’.

Bron: www.mojo.nl.