15. Henk Koorn

Van Velzen

15. Henk Koorn

Henk Koorn is oprichter van de succesvolle, van oorsprong Delftse band Hallo Venray. De band heeft de allereerste optredens in de Koornbeurs aan de Cameretten. In 1992 komt de doorbraak met ‘The More I Laugh, The Hornier Due Gets’. In de jaren daarna brengt Hallo Venray diverse albums uit. Op september 2022 verschijnt het vijftiende album: ‘Coffee and Cake’. Hét bewijs dat Hallo Venray ook na ruim 30 jaar nog steeds alive & kicking is.

Bekijk hier de video’s van Henk Koorn

Achtergrondinformatie

Henk Koorn wordt geboren in Delft op 23 januari 1961. Hij woont tot zijn achtste in Amerika, verhuist terug naar Delft en zit als scholier op het Christelijk Lyceum Delft. Sindsdien woont hij afwisselend in Delft en Den Haag. In 1987 richt hij Hallo Venray op. Henk: ‘Ik had al een drummer en wilde een band beginnen. Daarom zette ik een advertentie in de Delftse Post met ‘bassist gezocht’. De eerste met wie we een afspraak hadden, kwam niet opdagen. De tweede was Peter Konings, die er nu nog steeds bij zit. De bandnaam kwam van het programma Los Vast van Jan Rietman, dat elke keer begon met ‘Hallo…’ en dan de naam van de plaats waar ze waren.’

Slow change
In 1989 brengt Hallo Venray in eigen beheer het album ‘You Don’t Hit a Guy With Glasses On’ uit. Het jaar daarop volgt de lp ‘King’ en in 1992 ‘The More I Laugh, The Hornier Due Gets’. Singles van dat album, onder meer ‘Slow Change’, worden op Radio 3 gedraaid en er volgt een spetterend optreden op Pinkpop. Na deze succcesvolle drie albums verschijnt in 1993 ‘A Million Planes To Fly’. De band toert veel door Nederland en daarbuiten, onder andere in Frankrijk met de band Texas. ‘Merry-Go-Round’, uitgebracht in 1995, blijkt niet het succes waarop was gehoopt. Het wordt stiller rond de band. In 1997 verschijnt het album ‘Hallo Venray’.

De daaropvolgende jaren worden gekenmerkt door veel nevenprojecten. In 2000 komt ‘Roll Another Number’ uit, een album met Neil Young-covers; en later dat jaar ‘I’m Not a Senseless Person, At Least I Don’t Want To Be’. Dit album wordt ook in Engeland uitgebracht bij het label Lo-Max. In datzelfde jaar tekende de band een contract bij Excelsior Recordings. Andere nevenprojecten zijn onder andere Dakota Love Beach en de Abba’s/Supertroopers, die liedjes van ABBA coverden/bewerkten.

Vegetables and Fruit
In 2005 wordt ‘Vegetables and Fruit’ uitgebracht, gevolgd door een lange tour in het clubcircuit. In september 2008 komt de plaat ‘Leather on My Soul’ uit; een dubbel-cd, die een akoestische en een elektrisch versterkte versie van alle nummers bevat. De uitgave wordt gevolgd door een Nederlandse clubtournee.

Eind 2012 viert de band het 25-jarig bestaan met ‘The More I Laugh, The Hornier Due Gets’- tour. De ‘nieuwe’ samenstelling verzorgt hierbij het voorprogramma voor de ‘oude’ samenstelling, die het album integraal speelt. In 2015 is de tiende verjaardag van ‘Vegetables and Fruit’ aanleiding voor een tweede ‘anniversary tour’.

Coffee and Cake
In de zomer van 2016 reizen Henk Koorn, Peter Konings en drummer Henk Jonkers samen met JB Meijers af naar het zuiden van Frankrijk om daar in een studio aan de voet van de Mont Ventoux in een razend tempo ‘Where Is The Funky Party?’ op te nemen. Dit veertiende album verschijnt in 2017. Op  september 2022 is de release van ‘Coffee and Cake’. Deze vijftiende plaat bewijst dat de band ook na ruim 30 jaar nog steeds alive & kicking is.

Meer info: http://www.hallovenray.nl/.

Foto: Ernst Lalleman