16. Peter Tetteroo

Van Velzen

16. Peter Tetteroo

Peter Tetteroo was de oprichter, zanger en frontman van Tee-Set. De Delftse band scoorde vanaf 1965 maar liefst 21 Top 40-hits, waaronder de internationale nederbeat-hit ‘Ma Belle Amie’ en de nummer één-hit ‘She likes weeds’. De muzikale carrière van Peter Tetteroo begint aan de Voldersgracht 5, in het voormalige café-restaurant Cecil.

Bekijk hier de video’s van Peter Tetteroo

Achtergrondinformatie

Petrus Gerardus Anthonius (Peter) Tetteroo wordt geboren in Delft op 8 juli 1947. Op 13-jarige leeftijd start hij de Delftse band The Defenders. Samen met een paar vriendjes oefent hij regelmatig en uiteindelijk treden ze voor het eerst op in café-restaurant Cecil waar Peter op dat moment als barman werkt. Zijn baas Theo Kuppens ziet er in eerste instantie niets in, maar als hij Peter hoort zingen, besluit hij manager van de band te worden.

The Defenders treedt regelmatig op en bouwt een flinke schare fans op. Als de band op tournee gaat naar Duitsland, grijpen Peters ouders echter in. Hun zoon is volgens hen nog te jong om het nest te verlaten en ze fluiten hem terug. Peter laat zich echter niet uit het veld slaan en hij vormt een nieuwe band. Die noemt hij ‘The Shats’. Met The Shats doorloopt hij hetzelfde traject als met The Defenders: optredens in Cecil en in Kuppens café in Antwerpen. De band raakt bekend in België en Nederland en in 1964 lijken ze rijp voor een platencontract. Ze doen auditie bij EMI, maar die wijst hen af.

Ma Belle Amie
In Scheveningen vinden ze in The Star Club een vaste plek om op te treden. Ook hier slaat de band weer aan en binnen de kortste keren staan de platenmaatschappijen in de rij. In 1966 nemen ze hun eerste nummer op. Maar voor het wordt uitgebracht, veranderen ze eerst hun naam. Korte tijd heten ze The Delft Blues, maar al gauw wordt gekozen voor de naam Tee-Set. Hans van Eijk neemt de plek van vaste toetsenist Robbie Plazier over, die in militaire dienst gaat. In 1968 scoort Peter Tetteroo zelf een top 10-hit met een soloplaat, zijn versie van Red Red Wine. Met Hans van Eijk als multi-instrumentalist en songwriter gaat het ook snel met Tee-Set. De single ‘Ma Belle Amie’ (1969) wordt een wereldhit. Ook ‘She likes weeds’ (1970) doet het goed en bereikt zelfs de nummer één-positie in de Nederlandse top 40. De band scoort daarna nationaal nog een aantal hits, zoals ‘In Your Eyes’, ‘Shotguns’, ‘Mary Mary’ en ‘The Bandstand’. In 1975 is de populariteit van Tee-Set over. De band gaat wel verder met optreden, maar ook nu weer wisselt de samenstelling regelmatig. Zie ook nummer 2.

Hey mal Yo
Peter Tetteroo is de enige vaste waarde van de band. In 1975 produceert hij de in heel Europa zeer succesvolle single ‘Hey mal Yo’ van Johnny Rodrigues (een pseudoniem van de band). In 1979 heeft Tee-Set een onverwachte hit met ‘Linda Linda’. Na een lange pauze treedt de groep, met Peter Tetteroo nog steeds als frontman, vanaf 1983 weer regelmatig op, al is het hoofdzakelijk op nostalgische ‘sixties’-avonden. Ondanks een ernstige ziekte staat hij tot het laatst op het podium. Hij overlijdt op 9 september 2002 op 55-jarige leeftijd in zijn huis in Delft aan de gevolgen van leverkanker. Zijn urn is bijgezet in een klein mausoleum op begraafplaats Jaffa in Delft.

Naast muzikant en componist was Peter Tetteroo exploitant van een rollerskate-disco en gemeenteraadslid voor Leefbaar Delft. Ter herinnering aan Peter Tetteroo is de ‘Peter Tetteroo Bokaal’ in het leven geroepen, een jaarlijks uit te reiken prijs voor veelbelovend poptalent uit Delft en omstreken.

Foto: ANP Kippa