18. Polle Eduard

Van Velzen

18. Polle Eduard

Robbie (Polle) Eduard (Delft, 1947) is zanger, muzikant, tekstschrijver en componist. Hij is bij veel Nederpopliefhebbers bekend van zijn hit ‘Ik wil jou’, geproduceerd door Peter Koelewijn. Eerdere bekendheid verwierf Polle Eduard in 1965 als jonge, 16-jarige gitarist bij de band Tee Set rondom Peter Tetteroo (zie ook 2 en 16). In 1967 richt Eduard met Hans van Eijck de groep After Tea op. In 1968 heeft de groep onder het pseudoniem De Martino’s een grote hit met ‘Moest dat nou’, een parodie op de muziek van De Heikrekels. Polle heeft een enorme staat van dienst in de muziek en werkt(e) samen met veel Nederlandse artiesten.

Bekijk hier de video’s van Polle Eduard

Achtergrondinformatie

After Tea ontstaat medio 1967 wanneer Polle Eduard en twee andere leden van de Tee Set na een conflict met zanger Peter Tetteroo en manager Theo Cuppens besluiten om voor zichzelf te beginnen. De band scoort meteen een hit met de eerste single ‘Not just a flower in your hair’. Kort daarop volgen de lp ‘National disaster’ en de tweede hit ‘We will be there, After Tea’. After Tea blijft daarna platen uitbrengen, maar het succes van de eerste twee singles wordt niet meer geëvenaard. Wegens uitblijven van het grote succes besluit de band in 1971 te stoppen. Het instrumentale ‘Sun’ is hun laatste hitje.

Polle Eduard formeert in 1971 de Nederlandse rockband Drama, die twee jaar zou bestaan. In 1973 besluit Eduard om solo te gaan. Al treedt hij geregeld op met een grote schare bekende Nederlandse muzikanten.

Eduard neemt in 1976 bij platenmaatschappij Polydor zijn debuutalbum ‘Net Op Tijd’ op. Op deze elpee staat de single ‘De bokser’. In 1978 werkt Polle opnieuw samen met Peter Koelewijn. Samen zijn ze verantwoordelijke voor de grote hit ‘Is je moeder niet thuis’ van Nico Haak (zie ook nummer 25). Na het verschijnen van de hitsingel ‘Ik wil jou’ richt de Delftenaar de Polle Eduard Band op. In 1987 verschijnt het album ‘De andere kant van de schaduw’. In 1983 komt de LP ‘Onderweg … hoezo?’ uit, met hierop de single ‘Ik wil je nooit meer zien’, die de Tipparade haalt.

Supergroep
Hierna werkt Polle Eduard met onder anderen Hans Vermeulen, Chris Hinze en Jody Pijper. Eduard voegt zich in 1996 bij Pur Sang, de begeleidingsband van Rob de Nijs. Daarnaast produceert hij een nieuwe Nederlandstalige soloplaat. In 2000 verschijnt de single ‘De rivier’ en het album ‘Verslaafd aan jou’. Eduard blijft verbonden aan de band van Rob de Nijs en is daarnaast een van de drijvende krachten achter het Delftse ‘Let’s stick together project’, een supergroep van wisselende Delftse artiesten.

Hans Vermeulen
Vanaf 1993 is Polle ook lid van The Rest, een band geformeerd rond Hans Vermeulen.
Ondanks dat Hans in 1995 vertrekt naar Thailand om daar te gaan wonen, blijft de band bestaan zodra Hans elk jaar voor korte tijd in Nederland vertoeft. Daarna gaat iedereen weer z’n eigen weg als Hans terugkeert naar Thailand. In die tussenliggende periode(vijf jaar) speelde Polle dus in de band van Rob de Nijs als speciale gast in zijn shows.
In 2018 treedt Eduard samen met Rudy Bennett, Maarten Spanjer, Arno Smit, Specs Hildebrand en ‘The new motion’ op in de nostalgische muziektheatershow ‘Rot op met die geraniums’ over de jaren ‘50 en ‘60 van de twintigste eeuw. In 2019 volgt daarop ‘De Beatshow’, een soortgelijke theatershow.
Ook vandaag nog speelt Polle in de band van Rudy Bennet and the Motions maar hij treedt ook regelmatig op met andere muzikanten in muziekcafés. Muziek blijft zijn leven beheersen.

Bron: Wikipedia

Foto: ANP Kippa – Theo Smit