2. Tee-Set

Van Velzen

2. Tee-Set

De Delftse band Tee-Set scoort vanaf 1965 maar liefst 21 Top 40-hits, waaronder de internationale nederbeat-hit ‘Ma Belle Amie’ en de nummer één hit ‘She likes weeds’. Ter ere aan de succesvolle Delftse popgroep staat sinds 2021 een monument in de Warmoezierstraat: de plek waar oprichter, zanger en frontman Peter Tetteroo werd geboren en zijn hele leven woonde.

Bekijk hier de video’s van Tee-Set

Achtergrondinformatie

De band wordt in 1965 opgericht door Peter Tetteroo (zie ook 16), Gerard Romeyn, Polle Eduard (zie ook 18) en Carry Janssen. Deze bezetting is te zien op de hoes van de eerste single ‘Early in the morning’. Robbie Plazier voegt zich bij de groep als organist. Met Hans van Eijck als songwriter (hij levert vier nummers aan) wordt het eerste album ‘Emotion’ opgenomen. De plaat is een daverend succes, maar kort daarna verlaat Gerry Romeyn de band om bij The Motions te gaan spelen. Ray Fenwick, een oude kennis van Peter Tetteroo, vervangt hem. 

Een aantal hits volgt, maar al snel ontstaat er onenigheid tussen de bandleden. Ray Fenwick, Hans van Eijk en Polly Eduard verlaten de band en richten After Tea op. Tetteroo gaat snel op zoek naar nieuwe bandleden. Toch keert van Eijck weer terug in de band en in 1969 scoren ze hun grootste hit ‘My Belle Amie’. De single behaalt in 1970 zelfs de vijfde plek in de Amerikaanse Billboard Hot 100 en een nummer 3-positie in Australia en Canada. Ook in Spanje gaan er veel exemplaren over de toonbank. 

In 1970 verschijnt de lp ‘The Morning of my days’. Hierop is het enige Tee-Set-nummer te vinden dat op nummer een in de hitparade belandt: ‘She likes weeds’. Inmiddels is Max Spangenberg de nieuwe drummer. De single wordt in de Verenigde Staten geboycot, omdat het zou refereren aan drugsgebruik. De titel slaat volgens tekstdichter Peter Tetteroo echter op onkruid en is afgeleid van een dialoog uit de film Funeral in Berlin (1966). 

Tussen 1970 en 1975 heeft Tee-Set een vaste bezetting. In 1975 wordt Lever vervangen door Polle Eduard, maar hits heeft de band niet meer. In 1979 is er nog een hit met het nummer ‘Linda Linda’. Daarna is het vier jaar stil rondom de groep en gaan de bandleden ieder hun eigen weg. Vanaf 1983 treedt Tee-Set weer op, met Peter Tetteroo en een wisselende bezetting. Hits komen er niet meer, maar de band speelt in die tijd regelmatig op festivals. Tetteroo overlijdt op 9 september 2002 op 55-jarige leeftijd.

Monument
Het Tee-Set monument in de Warmoezierstraat is een initiatief van Aad Sosef en Harry van Adrichem. Op een blinde muur zijn in Delfts blauwe letters de woorden uit het refrein van ‘Ma Belle Amie’ te lezen. QR-codes geven informatie over de band en laten een videoclip zien van deze song, in 1969 opgenomen in de binnenstad van Delft. Ook is vlakbij, op het trafohuisje op het Hugo de Grootplein, een kunstfoto van de gerenommeerde fotograaf Peter Mokveld geplaatst. De foto toont de eerste Tee-Set formatie met de vijf Delftse muzikanten van toen: Polle Eduard, Gerard Romeijn, Robbie Plazier, Carry Janssen en Peter Tetteroo. Als een extra element is de Delftse Jukebox toegevoegd. Een elektriciteitskastje tegenover de gevelwand in de Warmoezierstraat is omgetoverd tot een virtuele jukebox, met daarop QR-codes die verwijzen naar songs uit de periode van 1955 tot heden. De toevoeging van dit derde element trekt het eerbetoon aan de Delftse muziekhelden breder en maakt het project compleet.

Foto: ANP Kippa