21. Black and White

Van Velzen

21. Black and White

De Delftenaren Jan Klumperman (1919; Black) en Eugen Gaiser (1919; White) leren elkaar kennen tijdens een fietsvakantie in Ede. Klumperman speelt gitaar, Gaiser bas. Samen vormen zij het populaire zangduo Black and White. Van 1954 tot 1966 scoren ze met hun vrolijke Nederlandstalige liedjes diverse hits, waaronder ‘Zeep en Soda’, ‘Sh-boom’ en ‘Vivace’. Aan het Vrouwjuttenland 6 had Eugen Gaiser tot 1987 zijn platenzaak Discover.

Bekijk hier de video’s van Black and White

Achtergrondinformatie

Na een succesvol optreden tijdens een talentenjacht van Ger de Roos maakt Black and White op 19 mei 1953 zijn radiodebuut in het KRO-programma De Zonnebloem van Alex van Wayenburg. Hun eerste hitsingle voor platenmaatschappij Philips krijgen ze in 1954 met het liedje ‘Zeep en Soda’, een Nederlandstalige bewerking van ‘Sippin’ Soda’. Hun versie van de Amerikaanse hit ‘Sh-boom’ wordt een nog groter succes; er gaan maar liefst 45.000 exemplaren over de toonbank. De populariteit van Black and White is mede te danken aan de samenwerking met de Amsterdamse tweeling The Melody Sisters met wie ze tussen 1954 en 1960 verschillende platen uitbrengen. Sommige liedjes hebben wonderbaarlijke titels zoals ‘Geef mij maar wodka, Anuschka’, ‘Boem boem boemerang’ en ‘Tik jij van rik-tikketik’.

Het duo toert jarenlang, met succes, kriskras door Nederland en België. In 1955 en 1956 wordt Black and White door de lezers van het blad Tuney Tunes verkozen tot beste vocale groep uit Nederland. In de daaropvolgende jaren moet het duo in deze poll zijn meerdere erkennen in groepen als Selvera’s en Fouryo’s. Halverwege 1959 scoren Black and White en The Melody Sisters hun laatste hit met de single ‘Vivace/Una Marcia In Fa’.

Rond 1962 brengt Philips een verzamelplaat op de markt: ‘Black and White successen’. Hierop zijn de grootste hits in medleyvorm opnieuw ingezongen. Twee jaar later wordt Nederland in navolging van de Beatles en Rolling Stones overspoeld door beatbandjes. Black and White besluiten te stoppen. In 1966 geven ze hun laatste concert in de Delftse Doelen. Eugen Gaiser concentreert zich daarna op zijn platenzaak Discover aan het Vrouwjuttenland.

In 1987 overlijdt Jan Klumperman. In hetzelfde jaar stopt Eugen Gaiser met Discover. In 2001 komt ook hij te overlijden.

Foto: Tiemen van der Reijken, 1962.