23. Bas de Vroome

Van Velzen

23. Bas de Vroome

Bas de Vroome is één van de bekendste organisten van Nederland. Hij is al ruim dertig jaar de hoofdorganist van de Oude en Nieuwe Kerk waar hij de vier fraaie historische orgels bespeelt. In de Nieuwe Kerk speelde hij in 2002 en 2004 bij de bijzettingen van ZKH Prins Claus, Koningin Juliana en Prins Bernhard, en in de Oude Kerk bij de trouwdienst van Prins Friso en Prinses Mabel in 2004.

Bekijk hier de video’s van Bas de Vroome

Achtergrondinformatie

Bas de Vroome (Rotterdam 1962) studeerde vanaf 1974 bij Jacques van Oortmerssen en vanaf 1980 bij Piet Kee en Klaas Bolt orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. In 1986 studeerde hij summa cum laude af. Daarna volgde hij de Nederlandse Beiaardschool bij Todd Fair en Arie Abbenes. Ook hier studeerde hij cum laude af. Bas won acht eerste en tweede prijzen bij nationale en internationale orgelconcoursen, onder andere in Deventer, Nijmegen, St. Albans en Roeselare. In 1994 won hij het tweede internationale beiaardconcours te Groningen. Sindsdien jureert hij regelmatig bij concoursen.

Bas is beiaardier in Vlaardingen, Rijnsburg, Naaldwijk, Wateringen, De Lier en Spijkenisse. Hij houdt zich al vele jaren intensief bezig met schoolprojecten om de beiaard onder de aandacht van kinderen te brengen.

Van 1974 tot 1989 was Bas de Vroome organist van de Hervormde Kerk in Rhoon. Op 1 december 1989 werd hij benoemd tot organist van de Oude Kerk in Delft, als opvolger van Piet van Amstel (zie nummer 7). Vijf jaar later werd hij ook verantwoordelijk voor de Nieuwe Kerk na het vertrek van organist Jan J. van den Berg (zie nummer 5).

Sinds 1994 is Bas de Vroome hoofdvakdocent orgel aan het Rotterdams Conservatorium (nu Codarts). Hij geeft hier ook de vakken vakdidactiek en basso continuo. Hij maakte twaalf cd’s, waaronder een opname van het volledige werk van de Duitse componist Hugo Distler. Recentelijk behaalde hij zijn Artist Diploma klavecimbel bij Fabio Bonizzoni aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.
Bas de Vroome is als adviseur verbonden aan Stichting Kerkconcerten Delft. Hij geeft regelmatig concerten, niet alleen in de Oude en Nieuwe Kerk, maar door het hele land.

Voor meer informatie over de actuele concertagenda en de vier orgels van de Oude en Nieuwe Kerk: https://www.kerkconcertendelft.nl/.