25. Nico Haak

Van Velzen

25. Nico Haak

Volkszanger Nico Haak vierde in de jaren zeventig van de vorige eeuw zijn grootste successen. Zijn naam blijft voor altijd verbonden met de mega-hit uit 1975: ‘Foxie Foxtrot’. Nog steeds kunnen veel Nederlanders het refrein over het meisje met de elastieken benen moeiteloos meezingen. Nico was vaste gast in café Het Kaperschip aan de Markt 69 (nu Luna) en trad hier ook regelmatig op tijdens carnaval. Zoon Kees Haak houdt als veelgevraagd zanger de muzikale erfenis van zijn vader levend.

Bekijk hier de video’s van Nico Haak

Achtergrondinformatie

Nicolaas Olivier Haak wordt op 16 oktober 1939 geboren in Delft. Hij groeit op in een arbeidersgezin. Na zijn middelbare school begint Nico samen met zijn broer Dik een autospuiterij in Delfgauw. Tijdens het werken staat Nico constant te zingen of te kunstfluiten en vertelt hij zijn klanten de allerlaatste moppen. Op en dag wordt Nico op zijn werk ontdekt door Martin Stoelinga, de manager van de Nederlandse popgroep After Tea. Stoelinga adviseert Nico eigen liedjes te gaan zingen en brengt hem in contact met Robbie ‘Polle’ Eduard, de gitarist van After Tea en Tee Set die vlak bij Nico in de buurt woont (zie ook nummer 18). Nico en Polle maken een afspraak en schrijven hun eerste Nederlandstalige liedjes.

Whiskeylied
Via Stoelinga komt Nico in contact met platenbaas Cor Aaftink, die hem in 1971 in staat stelt zijn eerste plaatje te maken. Het singletje draagt de titel ‘Ik wil zo graag in mijn leven (we eens wat beleven)’ en wordt vooral door Nico’s eigen familieleden gekocht. Maar Nico heeft de smaak te pakken. Hij richt zijn eigen band op en trekt als Nico Haak & De Paniekzaaiers langs alle feestzalen van Nederland. Ondertussen blijft hij met Polle Eduard liedjes schrijven. Eén van die liedjes wordt opgepikt door Peter Koelewijn. Samen met hem duikt Nico de studio in om daar ‘Het Whiskeylied’ op te nemen. De single bereikt de 26ste plaats in de Top 40 en is daarmee Nico’s eerste succesnummer.

Foxie Foxtrot
Ondertussen blijft Nico Haak met z’n Paniekzaaiers overal in het land optreden. Langzamerhand wordt hij een nationale bekendheid. Na met ‘Tango Johnny’ nog een hitje te hebben gescoord, haalt hij eind 1973 met de single ‘Joekelille’ de Top 10. Na het succes van ‘Joekelille’ volgen grote hits als ‘Honkie Tonkie Pianissie, ‘Sokkies Stoppen’, ‘Doedelzakke-pakkie’ en ‘Foxie Foxtrot’. Met ‘Foxie Foxtrot’ is Nico ook bijzonder succesvol in Duitsland, waar het liedje in een Duitstalige versie wordt uitgebracht als Schmidtchen Schleicher. Ook met zijn andere in het Duits vertaalde liedjes boekt Nico veel succes.

Als ze me missen
In de jaren die volgen blijft Nico grote en kleine feesthits scoren, waaronder meezingers als ‘Laame Damma Doen’, ‘Is je moeder niet thuis’ en ‘Niet geschoten is altijd mis’. In 1979 krijgt Nico als eerste Nederlandstalige artiest de Gulden Vedel uitgereikt, een prijs van de Nederlandse Vereniging van Dansleraren (NVD). In het voorjaar van 1984 heeft Nico met ‘Als ze me missen’ zijn laatste grote hit. Daarna probeert hij het nog met verschillende liedjes, maar de koek is op. In januari 1990 brengt Nico Haak bij de firma Telstar de carnavalssingle ‘Er valt een traan in m’n bier’ uit. Het is zijn laatste muzikale wapenfeit. Op 13 november 1990 overlijdt hij op 51-jarige leeftijd onverwacht als gevolg van een hartaanval. Hij wordt bijgezet bij zijn overleden zoon in een familiegraf op begraafplaats Jaffa.

Zo vader, zo zoon
De muzikale erfenis van Nico Haak wordt levend gehouden door zijn jongste zoon Kees (Delft, 15 augustus 1975). Na het doorlopen van zijn schoolperiode en het leger als dienstplichtige komen de eerste muzikale activiteiten bovendrijven. Die bestaan dan puur uit optredens op feestjes van familie, vrienden of bekenden. Na het starten van een eigen onderneming met zijn broer Nico jr. schuift de muziek wat naar de achtergrond. Toch kruipt het bloed waar het niet gaan kan.
Begin 2015 besluit Kees de knoop door te hakken en een serieuze poging te wagen als professioneel zanger van het Nederlandse lied. In september 2015 tekent hij een platencontract bij Holliwood Records. In 2021 wint Kees de Gulden Vedel met de single ‘Dans Dans Dans’. De Haakjes zijn hiermee als enige twee keer vertegenwoordigd in de lijst van ‘Gulden Vedel winnaars’ zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Gulden_Vedel). De clip van ‘Dans Dans Dans’ is op de Brabantse Turfmarkt opgenomen. Hierin speelt Polle Eduard ook mee.

Inmiddels is Kees Haak een graag geziene gast bij radio- en televisieprogramma’s. Ook treedt hij vaak op bij carnavalsverenigingen. De optredens van Kees Haak zijn een combinatie van hits van zijn vader Nico Haak en eigen liedjes. Hij heeft daarbij hetzelfde motto als zijn vader: Haak gevraagd, feest geslaagd. Zie: www.keeshaak.nl.

Foto Nico Haak: ANP Kippa – Pim Westerweel

Foto Kees Haak: Loek van Walsum