27. Gregor Bak

Van Velzen

27. Gregor Bak

Gregor Bak is bekend als televisiepresentator, pianist, dirigent en musicoloog. Jaarlijks leidt hij met veel bezieling en enthousiasme de Kerst Samenzang in de Maria van Jessekerk aan de Burgwal. Een vaste traditie in Delft waarbij organist Petra Veenswijk, solisten en koren kerstmuziek vertolken en het publiek luidkeels mag meezingen. Het drukbezochte evenement staat gepland voor woensdag 21 december 2022.

Bekijk hier de video’s van Gregor Bak

Achtergrondinformatie

Gregor Bak (Delft, 23 maart 1961) deed gymnasium-alfa aan het Stanislascollege in Delft. Hij studeerde piano bij Henny van Es en daarna Muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Utrecht. Van 1987 tot 1991 werkte hij als muziekleraar aan het Grotius College in Delft en Gymnasium Sorghvliet. Sinds december 1984 is hij verbonden aan het bekende Oeral Kozakkenkoor uit Den Haag, eerst als repetitor, arrangeur en tweede dirigent, en vanaf 1993 als dirigent. Sinds 1 september 2020 is hij ook dirigent van Cantiamo Delft, een uniek koor dat bestaat uit 30 meiden in de leeftijd van 18 en 35 jaar.

Als pianist is Gregor Bak zeer veelzijdig: hij speelt van klassiek tot popmuziek. Zo begeleidt hij onder anderen sopraan Francis van Broekhuizen in talloze concerten door het hele land. Voor 2022 staat een reprise van het theaterprogramma ‘Bij Twijfel Hard Zingen’ gepland. Daarnaast is Gregor actief als componist en arrangeur.

Vanaf 1992 presenteerde hij het klassieke muziekprogramma ‘C-Majeur’ voor de NCRV-televisie; hieruit vloeiden verschillende andere televisiewerkzaamheden voort. Zo presenteerde hij onder meer de programma’s ‘Schoolstrijd’, ‘Thank you for the music’ en 176 afleveringen van ‘Zo Vader Zo Zoon’. Daarnaast was hij jurylid in het programma ‘Una Voce Particolare’ en presenteerde hij samen met Jochem van Gelder ‘De Zingende Zaak’. Met saxofonist Arno Bornkamp en pianist Ivo Janssen verzorgde hij de familievoorstellingen ‘Carnaval des Animaux’ en ‘De Schilderijententoonstelling’, en met pianist Cor Bakker en combo werkte hij samen in het programma ‘Bakker, Bak & Friends’.

De combinatie musicoloog/presentator zorgt ervoor dat Bak veelvuldig wordt gevraagd als spreker en inleider bij evenementen en concerten. Hij geeft muziekcursussen (onder meer in De Doelen in Rotterdam) en is muzikaal leider van Sing-A-Long’s in het hele land. Bovendien is hij een veelgevraagd (muzikaal) dagvoorzitter op allerlei congressen en symposia.

Voor meer informatie en de concertagenda: www.gregorbak.nl.

Foto: Studio Oostrum