28. Petra Veenswijk

Van Velzen

28. Petra Veenswijk

Petra Veenswijk is organist, klavecinist en kerkmusicus. Sinds 1987 is zij organiste/dirigente van de Maria van Jessekerk aan de Burgwal. Zij bespeelt in deze kerk het in 1893 gebouwde monumentale Maarschalkerweerdorgel. Als internationaal concertorganist geeft Petra concerten in binnen- en buitenland. Haar repertoire omvat het gehele orgeloeuvre van oude tot hedendaagse orgelliteratuur.

Bekijk hier de video’s van Petra Veenswijk

Achtergrondinformatie

Petra Veenswijk (Leiden 1962) groeit op in Leiden en krijgt muziekles op de Leiderdorpse Muziekschool. Na de havo gaat ze als 17-jarige naar het Rotterdams Conservatorium. Daar behaalt ze van 1985 tot 1990 haar graden Docerend Musicus orgel, Klavecimbel en Uitvoerend Musicus orgel. In 1985 wint zij het Nationaal Orgelconcours in Leiden in de categorie muziek van de twintigste eeuw. In 1990 behaalt zij de derde prijs en de publieksprijs op het internationaal Rijnstreek Orgelconcours in Nijmegen.

Met een beurs van het Ministerie Onderwijs, Wetenschap en Cultuur volgt Petra na haar diplomering een jaar lang interpretatielessen bij Daniël Roth in Parijs. Ze vervolgt haar studie in Parijs aan het ‘Conservatoire National de Région’ bij Marie-Louise Jaquet-Langlais en Jean Langlais. Deze studie bekroont zij in 1991 met de ‘Prix d’Excellence’. In de jaren 1989-1991 volgt zij diverse interpretatiecursussen aan de Schola Cantorum, eveneens in Parijs, bij onder anderen Marie-Claire Alain, André Fleury en Gaston Litaize.

Naast concerten in binnen- en buitenland verzorgt Petra ook regelmatig orgelbespelingen voor de radio. Zo neemt NPO 4-radio in 2021 een podcast met haar op voor de rubriek ‘Alle registers open’ en is zij in 2022 te horen op NPO 4 ‘de Pijplijn’. Haar spel is vele malen vastgelegd op CD met het accent op het Frans symfonisch orgelrepertoire. Petra is ook regelmatig jurylid van orgel- en muziekconcoursen. Zij geeft lezingen en workshops, vooral over Franse romantische orgelmuziek en de muziek van Jean Langlais.

Petra Veenswijk is sinds 1987 organiste van de Maria van Jessekerk. Ook is zij verantwoordelijk voor de internationale orgelserie op het historische Maarschalkerweerd- orgel (1893). Zij dirigeert daarnaast het gemengde koor ‘Deo Sacrum’, het dameskoor ‘Maria van Jesse’ en het mannenkoor ‘Vox Latina’. Als klaveciniste maakte zij een aantal jaren deel uit van het ‘Icarus Ensemble’, waarmee zij behalve in Nederland ook in Japan en Duitsland concerteerde. Ze is als continuospeelster nog steeds actief. Petra kreeg in 1996 de zilveren medaille van de Societé Academique ‘Arts- Sciènces Lettres’ te Parijs. In april 2018 werd aan haar de onderscheiding ‘Ridder in de Orde van Oranje-Nassau’ uitgereikt.

Voor meer informatie en de actuele concertagenda: www.veenswijkorgel.nl.

Foto
R.J.A. van den Engel – wikiportret.nl