3. Ferdinand Bakker

Van Velzen

3. Ferdinand Bakker

Muzikale duizendpoot Ferdinand Bakker is gitarist, violist, componist, songwriter en producer. Met Alquin en The Meteors speelt hij een hoofdrol in de Nederlandse popgeschiedenis. En hij voegt daar nog steeds nieuwe hoofdstukken aan toe. Samen met zanger Michel van Dijk maakt hij sinds 2012 onder de naam Lone Project topmuziek. Ferdinand is één van de initiatiefnemers van Let’s stick together. De gelegenheidsband treedt op in Grand Café Verderop.

Bekijk hier de video’s van Ferdinand Bakker

Achtergrondinformatie

Ferdinand Bakker wordt geboren op 10 november 1950 in Kerkrade. Hij is al van jongs af gek op muziek. Op 14-jarige leeftijd heeft hij zijn eerste bandje. Het conservatorium lonkt, maar Ferdinand kiest na de middelbare school voor de studie Architectuur aan de TU Delft. Daar ontmoet hij saxofonist en fluitist Ronald Ottenhoff, toetsenist Dick Franssen, zanger, saxofonist en percussionist Job Tarenskeen, bassist Hein Mars en drummer Paul Weststrate. Als gitarist/violist wordt Ferdinand de stuwende kracht van de band. Nadat de naam Threshold Fear is veranderd in Alquin, gaat het snel. Wat volgt, is popgeschiedenis van de bovenste plank (zie nummer 34).

The Meteors
Wanneer Alquin in 1977 ‘crashed’, richten Ferdinand Bakker en Job Tarenskeen samen met zanger en songwriter Hugo Sinzheimer The Meteors op. De eerste line up van de band bestaat verder uit de Zweed Åke Danielson (toetsen), John Vee (basgitaar) en Erik de Zwaan (gitaar). Tarenskeen, Vee en De Zwaan verlaten in 1979 de groep. De Engelsman Kim Haworth (drums) en Gerrit Veen (bas) nemen hun plaats in. Veen wordt later vervangen door Freddie Cavalli en weer later door Dick Schulte Nordholt. De band behoort tot de Nederlandse stroming van de new-wave.
The Meteors brengt drie albums uit: ‘Teenage Heart’ (1979), ‘Hunger’ (1980) en ‘Stormy Seas’ (1982). Behalve in Nederland zijn er releases in onder meer Duitsland, Frankrijk, Japan, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. The Meteors speelt niet alleen veel in Nederland, maar ook in België, Duitsland en Engeland. Ondanks de pakkende nummers en het succes in het zalencircuit weet de band niet door te breken. De single ‘It’s You, Only You’ (1979) krijgt veel aandacht op de radio, maar haalt slechts de tipparade. Het nummer wordt in 1983 opgenomen door Lene Lovich voor haar album ‘No man’s land’ en wordt een hit in de VS.

Solo
Omdat erkenning uitblijft, valt The Meteors eind 1982 uit elkaar. Schulte-Nordholt en Haworth gaan verder in respectievelijk Gruppo Sportivo en Time Bandits. Ook de andere Meteors komen goed terecht. Jan Voster wordt fotograaf, Job Tarenskeen architect en Hugo Sinzheimer PR-manager van de Rotterdamse concertzaal De Doelen. Ferdinand Bakker blijft actief in de muziek. In 1986 brengt hij het soloalbum ‘Themes From ‘Dr. Himmelsleiter’’ uit en in 1992 neemt hij samen met drummer Kim Haworth en zangeres Cecilia Braam (ex-Centerfold) een album op onder de naam ‘Red Cinder’. Op de plaat staan bijdragen van Hugo Sinzheimer (teksten) en Dick Schulte-Nordholt. In 2004 en 2005 komt The Meteors opnieuw bij elkaar vanwege de heruitgave op cd van de elpees ‘Teenage Heart’ en ‘Hunger’.

Producer en componist
Vanuit zijn eigen geluidsstudio in Amsterdam (Park Studio) bouwt Bakker inmiddels gestaag verder aan zijn carrière als producer en componist. Hij produceert albums voor andere artiesten, onder wie Victoria Wilson-James (‘Colorfields’) en Vincent de Moor (‘Eternity Forever’, ‘Fly Away’). Ook componeert hij muziek voor verschillende Nederlandstalige films, waaronder ‘Spelen of sterven’ van Frank Krom (1990), ‘My Skateboard’ (2005) van Maria Peters en ‘Radeloos’ (2008) van Dave Schram. Daarnaast is hij componist en muziekregisseur van theaterproducties en tv-series zoals ‘Iris’ (1992) en ‘De Daltons’ (1999), en producer van opdrachtmuziek. En last but not least: Ferdinand organiseert events in Delft. Zo is hij initiatiefnemer van Let’s Stick Together. De gelegenheidsband, met andere Delftse topartiesten zoals Polle Eduard, Job Tarenskeen en Henk Koorn, treedt van 1999 tot 2009 op in Grand Café Verderop. Van 2012 tot 2017 organiseert hij samen met Cas Marks en Nina Voets in Club Ciccionina aan de Kromstraat het praatprogramma Delftse Zomergasten, de Delftse variant van het bekende televisieprogramma van de VPRO.

Comeback van Alquin
In 2003 maakt Alquin een comeback, in een vrijwel ongewijzigde bezetting. Enige nieuwkomer is bassist Frans Koenn. De concerten worden enthousiast ontvangen. In september van dat jaar verschijnt ‘One More Night’, zowel op CD als op DVD, en live opgenomen in De Boerderij in Zoetermeer. De band weigert echter louter op oude successen te teren en neemt met bassist Walter Latupeirissa in de Park Studio twee zeer geslaagde nieuwe albums op: ‘Blue Planet’ (2005) en ‘Sailors And Sinners’ (2009). Alsof de tijd heeft stilgestaan, tourt Alquin door heel Nederland. De band trekt overal volle zalen en krijgt lovende recensies. Maar in 2012 valt dan toch definitief het doek.

Lone Project
Ferdinand Bakker en Alquin-zanger Michel van Dijk besluiten in 2012 als duo verder te gaan. Onder de naam Lone Project gaan ze op ontdekkingsreis naar wat hen inspireert. De symphonische rock uit de Alquin-periode maakt plaats voor een combinatie van blues, soul en roots, en resulteert in het debuut ‘Lone’ (2014) en de enthousiast ontvangen opvolgers ‘View from the Bridge’ (2017), ‘Ten Songs (2019)’ en ‘Let it rain on me’ (2020). In 2022 verschijnt het vijfde album, ‘No 5’, en in juni 2023 het zesde, getiteld ‘Isolated Heroes’. Bakker en Van Dijk bewijzen hiermee dat ze bruisend van de muzikale creativiteit nog steeds tot de top van de Nederrock behoren.

Voor meer informatie: http://www.loneproject.nl/ en https://www.facebook.com/loneproject/.