30. VanVelzen

Van Velzen

30. VanVelzen

Zanger en pianist Roel van Velzen is bekend onder zijn artiestennaam VanVelzen. Rond 2000 maakt hij zijn podiumdebuut in het toenmalige Café Vlaanderen (nu Moeke) aan de Beestenmarkt 16. In 2006 breekt hij door met de megahit ‘Baby get Higher’. Daarna komt zijn carrière in een stroomversnelling. Inmiddels is Roel van Velzen 5 albums, 21 singles, diverse awards, 6 club- en theatertours en honderden optredens verder. Hij is niet meer weg te denken van televisie, radio en festivalpodia. Samen met zijn band staat hij altijd garant voor een vlammende liveshow.

Bekijk hier de video’s van VanVelzen

Achtergrondinformatie

Roel van Velzen is geboren in Delft op 20 maart 1978. De muzikaliteit zit er al vroeg bij hem in, want hij komt uit een muzikale familie. Zijn beide grootvaders spelen accordeon en vader Kor van Velzen was ook muzikant. Roel leert zelf gitaar, piano en drum spelen. Op het Christelijk Lyceum Delft speelt hij in diverse bandjes en componeert hij elk jaar de kerstmusical. Tijdens zijn studie Communicatie Creatief in Rotterdam maakt Roel deel uit van de band The Goldfish, die in 1999 de Heineken Student Music Award wint. Na zijn studie maakt Van Velzen enige tijd deel uit van de improvisatietheatergroep Op Sterk Water en wordt de pianist onderdeel van Crazy Pianos. 

In 2006 komt Roels eerste single uit: ‘Baby Get Higher’. Het nummer wordt direct uitgeroepen tot 3FM Megahit en ontvangt de Schaal van Rigter. In oktober dat jaar wordt VanVelzen landelijk bekend door zijn optredens bij De Wereld Draait Door. In 2007 brengt Roel zijn tweede single ‘Burn’ uit en verschijnt zijn debuutalbum ‘Unwind’. In dit zelfde jaar staat VanVelzen op Eurosonic, treedt hij op tijdens Concert At SEA en ontvangt hij de TMF Award in de categorie Beste Album. In 2008 gaat de Unwind-tour van start en brengt hij het nummer ‘When Summer Ends’ uit. Hij krijgt hierdoor een nominatie voor een Edison in de categorie Beste Nummer. Tevens wint hij tijdens de 3FM Awards de award voor Beste Live Act en staat hij in het voorprogramma van Bon Jovi en Kelly Clarkson.

Op 3 maart 2011 ontvangt van Velzen de Gouden Harp tijdens het Buma Harpen Gala in Hilversum. Deze hoogste onderscheiding wordt door Buma Cultuur uitgereikt aan muziekauteurs en artiesten die zich in hun carrière op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt voor de Nederlandse muziek. In hetzelfde jaar krijgt VanVelzen de kans om op te treden met Queen-gitarist Brian May, speelt hij meermaals in het voorprogramma van Marco Borsato en heeft hij zijn eerste eigen grote show Heineken Music Hall.

In 2012 brengt VanVelzen het derde studioalbum uit: ‘The Rush Of Life’, een autobiografisch getint rockalbum waarop Roel verhaalt over zijn onvoorwaardelijke liefde voor muziek en zijn pasgeboren zoon. In 2012 krijgt Roel van Velzen tevens zijn eigen wassenbeeld in Madame Tussauds Amsterdam en maakt hij een theatertour door Nederland.

In november 2019 brengt VanVelzen voor het eerst in 2,5 jaar tijd een nieuwe single uit: ‘Opposite Lover’. Hierna volgt de theatertour Change of Mind, die door corona moet worden afgebroken maar in 2022 wordt hervat.

In augustus 2022 verschijnt de EP ‘Veranderlust’. Naast de single ‘Ondersteboven’ bevat het album nog een aantal Nederlandstalige liedjes van de hand van Roel van Velzen en Paul de Munnik. De EP dankt zijn titel aan de verandering bij de zanger; van iemand met veranderangst tot iemand die los durft te laten en niet bang is voor verandering.

In 2023 slaan VanVelzen en Diggy Dex met ‘Glas Omhoog’ de handen ineen. De song is niet alleen een samenwerking tussen de zangers Koen en Roel, maar ook een samensmelting van de muzikale werelden van Diggy Dex en VanVelzen. Het liedje werd geschreven door Koen en Roel samen met Diggy Dex-gitarist René van Mierlo en producer Skiggy Raps van ‘Team Diggy’. Daarnaast is er op de opname is ook zang, bas, gitaarspel én drums te horen van bandleden van VanVelzen. 

Meer info: https://vanvelzenmusic.com/.