35. Westerpop

Van Velzen

35. Westerpop

Hét popfestival van Delft en omstreken. Dat is Westerpop. Op 30 juni 2024 bestaat het populaire evenement 35 jaar. Vanaf 1989 waren er 30 edities, met topattracties uit binnen- en buitenland. Sinds 2014 wordt het festival om de twee jaar georganiseerd. In juli 2025 is de volgende Westerpop.

Bekijk hier de video’s van Westerpop

Achtergrondinformatie

De geschiedenis van Westerpop begint in 1989. In dat jaar viert de Delftse wijk Westerkwartier het 100-jarig bestaan. Buurtbewoner René Steijger uit de Graswinckelstraat krijgt van buurtwerker Jan de Hondt het verzoek om muzikaal vermaak te regelen. Met een budget van 5.500 gulden zet René een tweedaags festival op poten, inclusief autotrailer (podium), licht en geluid. Op het sportterrein van het Grotius College aan de Frank van Borselenstraat/Ada van Borselenstraat treden 9 bands op, waarvan 2 coverbands en 7 bands uit de Delftse oefenruimten. Het buurtfeest is met zo’n 900 bezoekers een groot succes.

Mister Westerpop
In de jaren daarna groeit Westerpop door de inzet van het enthousiaste bestuur en met de hulp van steeds meer vrijwilligers uit naar een echt popfestival. Bij elke editie (tot nu toe 30 in totaal) staat René Steijger als programmeur/promotor aan het roer, sinds 2011 samen met Gideon Rozendaal. Het levert René de erenaam ‘Mister Westerpop’ op. Kenmerkend voor Westerpop is de verscheidenheid aan muziek en de altijd verrassende programmering met bekende en onbekende namen. Westerpop onderscheidt zich daarnaast door de vlekkeloze, professionele organisatie, de gratis toegang en… de gezelligheid.

Mister Westerpop René Steijger

Landelijke bekendheid
De historie van Westerpop kent veel hoogtepunten. Zoals de ‘speciale’ thema-editie ‘Delft 750 Decibel’ in 1996 bij de viering van het 750-jarig bestaan van de stad Delft. Met een line-up van nationale en internationale bands en diverse sponsoren en fondsen trekt het evenement 8.000 enthousiaste bezoekers. Het zorgt voor een regionale uitstraling en landelijke bekendheid. Een ander hoogtepunt is het 25-jarig jubileum in 2014. Het aantal bezoekers komt dit jaar uit op 17.000, een absoluut record.

Peter Tetteroo Bokaal
Naast pieken zijn er ook dalen. In 1996 krijgt de inmiddels opgerichte Stichting Westerpop een grote tegenslag. Thuishaven Buurthuis de Wending in de Raamstraat brandt in juni tot op de grond toe af. Hierdoor kan het festival in 1997 niet doorgaan. In 1998 pakt het bestuur de draad weer op, met een tweedaags festival als resultaat. In dit jaar wordt ook een nieuw initiatief gelanceerd: een talentenjacht voor uitsluitend Delftse muzikanten, met als prijs de Westerpop Lokaal Bokaal. De winnaar van deze jaarlijkse popprijs wordt een jaar lang gepromoot door Stichting Westerpop. Na het overlijden in 2002 van Peter Tetteroo, wereldberoemd als zanger van Tee-Set en jurylid van de Westerpop Lokaal Bokaal, gaat de stimuleringsprijs vanaf 2003 verder als de Peter Tetteroo Bokaal. Ook kunnen dan voor het eerst ook bands vanuit de directe regio inschrijven voor een podiumplaats.

Trouw aan het Westerkwartier
Westerpop heeft zich in 35 jaar ontwikkeld tot een topevenement in Delft met internationale allure. In al die jaren is het festival de plek trouw gebleven waar het in 1989 allemaal begon: het Westerkwartier. Na de beginjaren op het sportterrein van het Grotius College en vervolgens achter Buurthuis de Wending in de Raamstraat verhuist het festival in 1996 weer terug naar het terrein van het Grotius College. In 2014 staat het poppodium hier voor de laatste keer, omdat de school wordt gesloten en moet plaatsmaken voor nieuwbouw in de Spoorzone. In 2015 stelt het Stanislas College in 2015 het sportterrein aan het Molenhuispad beschikbaar. Een perfecte locatie, dicht bij het Westerkwartier en Delft CS. In juli 2025 kan iedereen hier weer genieten van de 31ste editie van Westerpop.

Straatkunst als eerbetoon
Naast de tegel voor Westerpop in de Delft Music Tour, recht tegenover de Raamstraat, is er in het Westerkwartier nóg een eerbetoon aan het popfestival. Streetartist JAWGEM (Jochem van Aller) heeft in 2022 het transformatorhuis in de Coendersbuurt (op de hoek van de Ada van Hollandstraat) omgetoverd in een monument voor Westerpop. Voorbijgangers kunnen via een QR-code meer lezen over het hoe en waarom.

Voor meer informatie over de geschiedenis van Westerpop en foto’s: www.westerpop.nl.