4. The Mo

Van Velzen

4. The Mo

De Delftse band The Mo, ook wel kortweg Mo genoemd, werd 1979 opgericht door de broers Clemens en Huub de Lange. Het debuutalbum ‘Mo’, met Heili Helder als zangeres en Harm Bieger als drummer, haalde in februari 1981 de top 10. Single-succes was er voor ‘Nancy’ en voor ‘Fred Astaire’. De band repeteerde twee keer per week boven Bierhuis De Klomp aan de Binnenwatersloot. The Mo stopte in 1985.

Bekijk hier de video’s van The Mo

Achtergrondinformatie

The Mo ontstaat in 1979, tijdens de uit de punk voortvloeiende new wave-periode. De band krijgt al snel een platencontract bij het platenlabel Backdoor dat zich richt op talentvolle, jonge groepen. Het debuutalbum ‘Mo’ onderscheidt zich door een voor die tijd aparte instrumentatie: zowel de elektrische gitaar als de basgitaar ontbreekt. In plaats daarvan worden toetseninstrumenten gebruikt (waaronder Wurlitzer-piano en Clavinet) en een klassiek blaasinstrument: de fagot. De combinatie met de specifieke stem van zangeres Heili Helder, die ook de teksten schrijft, geeft The Mo een eigenzinnige sound.

Het album levert twee singles op: ‘Nancy’ (1980), die in de tipparade blijft steken, en ‘Fred Astaire’. Dit liefdesliedje bereikt begin 1981 de 18de plaats in de Top 40 en wordt de grootste hit van de groep. Vooral het verkoopsucces van ‘Fred Astaire’ zorgt voor veel zaaloptredens in het hele land.

Begin 1981 verlaat Huub de Lange de groep. Ton van der Meer volgt hem op, maar in juni 1981 valt The Mo uit elkaar door het vertrek van Heili Helder en Clemens de Lange. Bieger en Van der Meer maken vervolgens een doorstart. Met twee nieuwe bandleden – zangeres Linda Bloemhard en toetsenist Hans Nieuwint – proberen ze de oorspronkelijke Mo te kopiëren en een vervolg te geven aan het succes. De band opereert dan vanuit Leiden en heeft weinig meer met Delft te maken.

Er volgen nog twee albums (‘Ha Ha! The Sound of Laughing’ (1982) en ‘Stop Staring’ (1984), maar het grote succes blijft uit. Wel is The Mo redelijk succesvol in het zalencircuit en krijgt de band een bescheiden hit met de single ‘Cheese’ (1982). De single ‘Asia’ haalt in 1984 nog de tipparade. Na de opnamen voor ‘Stop Staring’ verlaat Harm Bieger de groep. Hans van der Meer, broer van toetsenist Ton van der Meer, wordt de nieuwe drummer. In 1985 wordt de groep definitief opgeheven.

Met dank aan Jimmy Tigges.

Foto: ondergewaardeerde liedjes.nl.