5. Jan J. van den Berg

Van Velzen

5. Jan J. van den Berg

Jan J. van den Berg was van 1953 tot 1994 organist van de Nieuwe Kerk en vanaf 2000 van de voormalige Remonstrantse Kerk aan de Oude Delft. Hij verwierf nationaal faam als kerk- en concertorganist en liet als componist een rijk oeuvre na.

Bekijk hier de video’s van Jan J. van den Berg

Achtergrondinformatie

Jan Julius van den Berg wordt geboren op 31 augustus 1929 in Amersfoort. Zijn eerste orgellessen krijgt hij van zijn vader, die organist is in de Lutherse kerk. Vanaf 1943 krijgt hij les van Adriaan C. Schuurman. De grootmeester wordt zijn voorbeeld en inspiratiebron. Van 1947 tot 1952 studeert Jan aan het Amsterdams conservatorium bij Anthon van der Horst, waar hij zijn diploma behaalt. In 1945 wordt Jan op 16-jarige leeftijd organist van de Gereformeerde Kerk in Hersteld Verband in Amersfoort. Na opheffing van dit kerkgenootschap wordt hij organist van de Gereformeerde Emma Kerk in Soestdijk. 

In juni 1953 wordt Van den Berg benoemd tot organist van de Nieuwe Kerk in Delft. Naast de begeleiding van kerkdiensten geeft hij er vele concerten. Ook bespeelt hij het monumentale Bätz-orgel bij koninklijke plechtigheden, waaronder de bijzetting van het lichaam van de laatste stadhouder, Willem V, in 1958 en de begrafenis van Koningin Wilhelmina in 1962. In zijn concerten neemt het werk van zijn grote leermeester Adriaan C. Schuurman een belangrijke plaats in. Ook zijn jaarlijkse Bach-herdenkingen genieten grote bekendheid.

In juni 1994 moet Jan J. van den Berg verplicht met pensioen. Het gedwongen afscheid van ‘zijn’ Bätz-orgel valt hem zwaar. Na enige omzwervingen krijgt hij in 2000 de kans om de vaste organist te worden van de – op 1 januari 2018 opgeheven – Remonstrantse Kerk aan de Oude Delft. Hier geeft hij tot op zeer hoge leeftijd concerten. Op zaterdag 23 januari 2016 viert Van den Berg zijn 70-jarig jubileum als kerkorganist met een concert in de Grote kerk van Schiedam. Wim Hazeu en Arjen Leistra brengen composities van Van den Berg ten gehore en ook hijzelf speelt nog enkele werken. Jan J. van den Berg overlijdt op vrijdag 21 februari 2020 in zijn woonplaats Delft. Hij wordt begraven in Amersfoort.

Jan J. van den Berg woonde aan het Agathaplein in Delft. Hier gaf hij orgel- en pianoles. Als concertorganist, maar ook als componist verwierf hij veel bekendheid, nationaal en internationaal. Hij schreef werken voor orgel (waarbij koraalbewerkingen de boventoon voeren), viool, fluit, hobo, piano, enzovoort. Van zijn hand verschenen tal van composities voor koor en orgel: psalmen, gezangen en ook Latijnse missen. In de loop der jaren zijn veel orgelwerken uitgegeven. Ook concerteerde hij op bijna alle belangrijke orgels in ons land en op de radio, onder meer bij de NCRV, AVRO en EO. Hij begeleidde verschillende koren, ook tijdens televisie-uitzendingen. Van het orgelspel van Jan J. van den Berg zijn diverse grammofoonplaten en cd’s uitgebracht. Jarenlang was hij jurylid bij NOV- examens en orgelconcoursen. Ook was hij orgelbouwkundig adviseur bij restauratie en nieuwbouw.