9. Ronald Snijders

Van Velzen

9. Ronald Snijders

De wereldberoemde Surinaams-Delftse musicus Ronald Snijders woont al ruim vijftig jaar in Delft. Volgens velen is hij de meest swingende fluitist van Nederland. Matthijs van Nieuwkerk noemde hem ‘The legend’. De beroemde Amerikaanse pianist Chick Corea schreef: ‘A great flautist and an excellent composer’. Ter gelegenheid van zijn 70ste verjaardag eerde de gemeente het Delftse jazzicoon met een expositie in het Huis van de Stad. In het Prinsenkwartier vond de tentoonstelling ‘Made for Music’ plaats.

Bekijk hier de video’s van Ronald Snijders

Achtergrondinformatie

Ronald Snijders wordt geboren 8 april 1951 in Paramaribo, als zoon van de bekende componist, dirigent en fluitist Eddy Snijders. Eddy Snijders was beroepsmusicus in de militaire kapel van Suriname en maakte onder andere het arrangement van het Surinaams Volkslied. Hij werd later kapelmeester van dit orkest en was ook de oprichter van de politiekapel aldaar. Op zevenjarige leeftijd begint Ronald via zijn vader met de dwarsfluit. In zijn tienerjaren speelt hij ook gitaar en saxofoon. In 1970 vertrekt hij vanuit Paramaribo naar Nederland om in Delft civiele techniek te studeren. Hij kiest uiteindelijk voor de muziek. Intussen wint hij de persprijs van het NOS Jazzconcours en maakt de Wereldomroep een filmdocumentaire over hem. Later studeert Ronald muziekwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Hij wordt door zowel Suriname als Nederland geridderd, onder andere vanwege de bruggen tussen culturen die zijn muziek kenmerken.

Musicus en schrijver
Ronald maakt in de loop der jaren meer dan vijftig platen en cd’s met grotendeels eigen muziek in talrijke bezettingen; van solo en orkestraal en met de Ronald Snijders band tot en met kinderliedjes. Hij is ook op cd’s van anderen te horen, waaronder albums van Giovanca en Ntjam Rosie, Tasha’s world. In 2016 verschijnt de filmdocumentaire ‘Easy man: the story of Ronald Snijders’. Ook komt de lp/cd ‘The Nelson & Djosa Sessions’ uit waaraan internationaal bekende musici uit Latijns Amerika, de VS, Afrika en Europa meewerken.
In 2017 wint Ronald vier awards bij de Touch of Jazz Awards in zijn geboorteland Suriname. Hij wordt verkozen tot beste jazzartiest en meest creatieve artiest, en wordt beloond voor de in 2013 uitgebrachte 20-delige cd-box ‘Made for Music’. De box bevat maar liefst 382 niet eerder uitgebrachte nummers uit de periode 1968 tot en met 2013.
Naast zijn muzikale activiteiten met ontelbare composities is Ronald Snijders ook schrijver. In 1994 publiceert hij ‘Surinaams van de straat’, een lexicon over het Sranantongo. Vier jaar later verschijnt ‘De man met de piccolo’, een biografie over zijn vader.

Surinaamse roots
In zijn muzikale carrière blijft Ronald trouw aan zijn Surinaamse roots. Surinaamse ritmen als kawina en kaseko worden gecombineerd of afgewisseld met funk, jazz, soul, Braziliaans en world. Door al deze swingende elementen kan het publiek vaak niet stil blijven zitten. Hij speelt in West-Afrika en Zuid-Afrika, Latijns Amerika, Suriname, Frans Guyana, de VS en Europa. In Nederland treedt hij onder andere op bij De Wereld Draait door, VPRO Vrije Geluiden, The Great Wide Open, Het Bevrijdingsfestival, Venlo Zomerfeesten, De Zomer fietsjazztour, het Kwaku Summerfestival, het Koningsdagconcert, Northsea, Northsea around town, het Keti koti festival, de Nacht van de militaire muziek en het Delfts Jazzfestival.

Jubileum
Vanaf 2018 worden albums van Ronald Snijders uit de jaren zeventig en tachtig opnieuw uitgebracht. Hij schrijft muziek voor de documentaire ‘Nieuw Licht: het Rijksmuseum en de slavernij’ (2021). De film gaat over de wording van de slavernijtentoonstelling in het Rijksmuseum en Nederlands omgang met het slavernijverleden. Op 8 april 2021 wordt de musicus 70 jaar. Dat wordt onder meer gevierd met de cd ‘70’, twee exposities in Delft, concerten in het Bijlmerparktheater en het Kaseko Festival in Delft. Met het Concertgebouw Jazzorkest stelt Snijders een concertprogramma samen waarin de schijnwerper op Surinaamse muziek wordt gezet. De gezamenlijke tournee wordt in 2022 vervolgd.

Op 7 december 2022 krijgt Ronald Snijders tijdens een concertavond in Amsterdam de Boy Edgarprijs uitgereikt. Dit is de belangrijkste Nederlandse prijs in de jazzmuziek, vernoemd naar de bekende Nederlandse jazzlegende Boy Edgar (1915-1980). De jury roemt de 71-jarige Snijders om zijn veelzijdigheid, bijvoorbeeld door muziekstijlen uit zijn geboorteland Suriname te vermengen met jazz, funk en soul. De prijs bestaat uit de bronzen wisselsculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers en een geldbedrag van 25.000 euro. 

Meer informatie: https://www.ronaldsnijders.nl/.