26. Dirk Scholl

Van Velzen

26. Dirk Scholl

Dirk Jansz. Scholl was organist, componist en beiaardier in Delft. Hij is van grote invloed geweest op het Delftse muziekleven in de zeventiende en achttiende eeuw. Hij woonde aan de Brabantse Turfmarkt 93, het pand waar nu de Etos zit.

Bekijk hier de video’s van Dirk Scholl

Achtergrondinformatie

Dirk Jansz. Scholl (1641-1727) werd geboren in Brielle. Hij was de zoon van Jan Dircxzn. Scholl, klokkenist te Brielle. Dirk ging in 1665 in ondertrouw met Johanna van Noordt, die dochter was van Jacob van Noordt, organist van de Oude kerk te Amsterdam. Johanna stierf in 1666, achttien jaar oud, bij haar schoonouders in Den Briel aan de pest. In 1678 hertrouwde Scholl in Den Haag met Jacoba van der Hek, die hem vier kinderen schonk.

Van 1661 tot 1665 was Scholl organist en klokkenist in Arnhem. In 1665 verhuisde hij naar Delft, waar hij organist en beiaardier werd van de Nieuwe kerk. Ook was hij muziekmeester van het Fraterhuis. Als organist en klokkenist had Dirk Scholl een jaarinkomen van zevenhonderd gulden en als muziekmeester van het Fraterhuis veertig gulden. Daarbij kwam nog zo’n honderd gulden uit privélessen. Scholl bezat veel muziekinstrumenten, vier clavecimbels en twee ‘klokklavieren’, oefeninstrumenten voor het klokkenspel. Hij had in Delft een lespraktijk aan huis. Tot op 86-jarige leeftijd beklom hij drie keer per week de toren van de Nieuwe Kerk om het carillon te bespelen. Hij overleed op 21 maart 1727. Hubertus Cornelis Scholl volgde zijn vader op als organist van de Nieuwe Kerk en als stadsbeiaardier.

Thalia’s Lust-hoff
Dirk Scholl was een van Nederlands productiefste barokcomponisten. Hij publiceerde in eigen beheer zeker tien bundels met kamermuziek. Alleen van opus 6, Vrede-Triomph ofte Thalia’s Lust-hoff, is een exemplaar bewaard gebleven. Het kamermuziekensemble Camerata Delft heeft de zes danssuites uit de kathedrale bibliotheek van Durham laten komen en in 2018 uitgebracht op cd.

Camerata Delft
Camerata Delft staat voor persoonlijke, fantasievolle uitvoeringen van voornamelijk 17de en 18de eeuwse kamermuziek op bijzondere locaties. Oorspronkelijke barokmuziek met een ‘nieuw geluid’: variatie in bezetting en instrumentarium, eigen arrangementen, hecht en levendig samenspel, kennis en ervaring, sprankelende concerten en inspirerende optredens. Regelmatig staan hedendaagse composities geprogrammeerd naast oude meesterwerken, zodat een brug ontstaat tussen oude en nieuwe muziek. Onder de naam Collegium Delft treden de musici van Camerata Delft op als begeleidingsensemble. Dit ensemble begeleidt (kamer)koren of solisten in met name de barok- en klassieke werken: cantates, passionen, missen en oratoria. Maar ook moderner werk en hedendaagse muziek valt onder het repertoire. Voor meer informatie: www.cameratadelft.nl.

Foto: Stichting Jacob Campo Weyerman