29. ROBERT JAN STIPS

Van Velzen

29. Robert Jan Stips

Robert Jan Stips begint op zijn zevende met pianolessen. Twee jaar later treedt hij voor het eerst op. In 1963 speelt hij in het schoolbandje The Blubs. Drummer van deze band is Marco Vrolijk met wie Robert Jan later ook in Supersister speelt. Met deze band wordt de nu in Delft wonende muzikant internationaal bekend. Hij treedt op in popcentrum De Eland aan de Burgwal (later Speakers en Bierfabriek Delft). De oudere jongeren onder ons kennen vast nog de hit ‘She was naked’ uit 1970, het jaar waarin Supersister ook op het hoofdpodium van het Holland Pop Festival in Kralingen naam maakte. Wie hun muziek nu beluistert, hoort dat het nog even fris en modern klinkt als destijds. Stips speelt sinds Supersister een toonaangevende rol in de Nederlandse muziekscène als toetsenist, componist en producer. Behalve van Supersister kennen we hem van Golden Earring, Sweet d’Buster en NITS.

Bekijk hier de video’s van Robert Jan Stips

Achtergrondinformatie

Na de succesvolle jaren met Supersister wordt Robert Jan (Den Haag, 1950) in 1975 lid van Golden Earring. In dat jaar neemt hij ook zijn eerste soloalbum op. Nadat hij met de (Golden) Earring twee jaar door Amerika en Europa heeft getoerd en de albums ‘Switch’ en ‘To the hilt’ heeft opgenomen, vertrekt Robert Jan weer. Dit keer om samen met onder anderen saxofonist Bertus Borgers en bassist Herman Deinum de Nederlandse groep Sweet d’Buster te vormen. Na het uiteenvallen van de band, eind 1980, richt Stips Transister op. De band brengt de lp ‘Zigzag’ uit, maar stopt daarna. Stips werkt ook als producer met o.a. Gruppo Sportivo en NITS, de band waarvan hij als bandlid nog steeds deel uit maakt.

Freek de Jonge
In 1995 stapt Stips uit de NITS en komt in contact met Freek de Jonge met wie hij jarenlang in theaters en op televisie te zien is – met o.a. de nr.1 hit ‘Leven Na de Dood’. Daarna richt hij de band STIPS op. In 2003 keert Robert Jan terug bij de NITS ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan.

Geridderd
De afgelopen jaren is Robert Jan naast de NITS vooral werkzaam geweest als componist voor verschillende muzikale projecten voor zowel theater, film en televisie. Stips componeert de muziek van de rockopera ‘O die zee’ (Zeeland) met medewerking van o.a. Huub van der Lubbe, Tom de Ket en Ocobar. In 2014 wordt hij geridderd in Paradiso door burgermeester Eberhart van der Laan voor 40 jaar NITS. Ook schrijft hij later dat jaar tien songs over tien schilderijen van zijn broer Wouter. In januari 2019 is er een documentaire over zijn muzikale popleven gemaakt door ‘Het uur van de Wolf’ https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/24-01-2019/VPWON_1293635).

Nieuw leven
In 2018 blaast Robert Jan de legendarische band Supersister nieuw leven in. Hij produceert een album (‘Retsis Repus’) en er volgt een tournee langs de theaters in binnen- en buitenland. Wegens groot succes krijgt het Supersisterproject in 2021 een vervolg met Rinus Gerritsen op bas en Leon Klaasse op drums. In dat jaar verschijnt ook ‘SUPERSISTER LIVE in SCHEVENINGEN 1972’, de na zo’n 50 jaar in het Londense archief van Universal teruggevonden multitracks van een concert van de eerste Supersisterbezetting, gerestaureerd en geremixt op CD. Daarnaast treedt Stips ook nog steeds op met het theaterconcert RJSolo. Aan de piano speelt en zingt hij bekend oud en nieuw werk, puttend uit een inmiddels legendarisch verleden met o.a. werk van Supersister, Golden Earring, Sweet d’Buster, Gruppo Sportivo, Transister, Freek de Jonge en NITS.  

In 2023 start Robert Jan Stips ‘StipsGoulding and The Hybrid Band’. De vierkoppige formatie bestaat uit Robert Jan, zangeres Jane Goulding en de broers Rob en Bart Wijtman, beiden topmuzikanten die al met veel muzikanten van naam werkten. De band treedt een paar keer op, onder andere tijdens het Zeeheldenfestival in Den Haag; de reacties zijn enthousiast. Succesvol is ook de samenwerking met violiste Marieke Brokamp. Onder de naam Stips&Brokamp speelt het duo in theaters door heel Nederland bewerkingen van modern en klassiek met invloeden vanuit de popmuziek. 

Druk jaar
In 2024 viert NITS het 50-jarig jubileum. De band treedt op in tal van grote zalen in Nederland, waaronder Carré in Amsterdam. Verder staat een tour gepland door Europa en en Zwitserland. Ter gelegenheid van het jubileum is een nieuw mini-album opgenomen: Tree House Fire. Ook het supertrio Supersister blijft optreden. Fans kunnen in 2024 een nieuw album verwachten. Voor de data van de Club Tour: https://supersister.nl/.

Bron: Wikipedia
Foto: Willem Jongeneelen
Foto: Jan-Willem Bullée