29. ROBERT JAN STIPS

Van Velzen

29. Robert Jan Stips

Robert Jan Stips begint op zijn zevende met pianolessen. Twee jaar later treedt hij voor het eerst op. In 1963 speelt hij in het schoolbandje The Blubs. Drummer van deze band is Marco Vrolijk met wie Robert Jan later ook in Supersister speelt. Met deze band wordt de nu in Delft wonende muzikant internationaal bekend. Hij treedt op in De Eland aan de Burgwal, thans Bierfabriek Delft. De oudere jongeren onder ons kennen vast nog de hit ‘She was naked’ uit 1970, het jaar waarin Supersister ook op het hoofdpodium van het Holland Pop Festival in Kralingen naam maakte. Wie hun muziek nu beluistert, hoort dat het nog even fris en modern klinkt als destijds. Stips speelt sinds Supersister een toonaangevende rol in de Nederlandse muziekscène als toetsenist, componist en producer. Behalve van Supersister kennen we hem van Golden Earring, Sweet d’Buster en NITS.

Bekijk hier de video’s van Robert Jan Stips

Achtergrondinformatie

Na de succesvolle jaren met Supersister wordt Robert Jan (Den Haag, 1950) in 1975 lid van Golden Earring. In dat jaar neemt hij ook zijn eerste soloalbum op. Nadat hij met de (Golden) Earring twee jaar door Amerika en Europa heeft getoerd en de albums ‘Switch’ en ‘To the hilt’ heeft opgenomen, vertrekt Robert Jan weer. Dit keer om samen met onder anderen saxofonist Bertus Borgers en bassist Herman Deinum de Nederlandse groep Sweet d’Buster te vormen. Na het uiteenvallen van de band, eind 1980, richt Stips Transister op. De band brengt de lp ‘Zigzag’ uit, maar stopt daarna. Stips werkt ook als producer met o.a. Gruppo Sportivo en NITS, de band waarvan hij later als bandlid zo’n veertig jaar deel uit zou maken.

Freek de Jonge
In 1995 stapt Stips uit de NITS en komt in contact met Freek de Jonge met wie hij jarenlang in theaters en op televisie te zien is – met o.a. de nr.1 hit ‘Leven Na de Dood’. Daarna richt hij de band STIPS op. In 2003 keert Robert Jan terug bij de NITS ter gelegenheid van het dertigjarig bestaan.

Geridderd
De afgelopen jaren is Robert Jan naast de NITS vooral werkzaam geweest als componist voor verschillende muzikale projecten voor zowel theater, film en televisie. Stips componeert de muziek van de rockopera ‘O die zee’ (Zeeland) met medewerking van o.a. Huub van der Lubbe, Tom de Ket en Ocobar. In 2014 wordt hij geridderd in Paradiso door burgermeester Eberhart van der Laan voor 40 jaar NITS. Ook schrijft hij later dat jaar tien songs over tien schilderijen van zijn broer Wouter. In januari 2019 is er een documentaire over zijn muzikale popleven gemaakt door ‘Het uur van de Wolf’ https://www.npostart.nl/het-uur-van-de-wolf/24-01-2019/VPWON_1293635).

Nieuw leven
In 2018 blaast Robert Jan de legendarisch band Supersister nieuw leven in. Hij produceert een album (‘Retsis Repus’) en er volgt een tournee langs de theaters in binnen- en buitenland. Wegens groot succes krijgt het Supersisterproject een vervolg. Daarnaast treedt Stips ook nog steeds op met het theaterconcert RJSolo. Aan de piano speelt en zingt hij bekend oud en nieuw werk, puttend uit een inmiddels legendarisch verleden met o.a. werk van Supersister, Golden Earring, Sweet d’Buster, Gruppo Sportivo, Transister, Freek de Jonge en NITS. De lijst met muzikale wapenfeiten is ellenlang.

Bron: Wikipedia
Foto: Willem Jongeneelen
Foto: Jan-Willem Bullée