33. Sven Figee

Van Velzen

33. Sven Figee

Sven Figee is bij een groter publiek bekend door zijn vele optredens bij De Wereld Draait Door. Hij heeft een opnamestudio in Delft. In 2018 en 2019 speelt hij als solist met het Metropole Orkest, het Jazzorkest van het Concertgebouw en het Residentie Orkest. Met zijn band Sven Hammond betreedt hij het hoofdpodium van onder meer Oerol en vele andere festivals door heel Europa. Hij treedt op met Anouk, Boudewijn de Groot, diens zoon Marcel en met George Kooymans (Golden Earring). Sinds oudejaarsavond 2020 is Sven muzikaal leider van de Sven Hammond Big Band, de begeleidingsband van Matthijs van Nieuwkerk in de zaterdagavondshow Matthijs Gaat Door. De show trekt steevast meer dan een miljoen kijkers, niet in de laatste plaats vanwege de fantastische muziek. Sven Figee treedt regelmatig op in Theater De Veste.

Bekijk hier de video’s van Sven Figee

Achtergrondinformatie

Sven Figee (Almelo, 1975) is al jaren actief als pianist en hij is een bevlogen bespeler van het Hammondorgel. In 1995 begint hij zijn studie jazzpiano aan het conservatorium in Rotterdam. Tijdens zijn eerste studiejaar geeft hij zelf ook piano- en keyboardles. Bij diverse lokale bandjes speelt hij funk en rock. Zijn eerste grote studio-ervaring doet hij op met de Nederlandse rockband Topaz. Op het album ‘The Door’ (1996) neemt Sven de orgel- en synthesizerpartijen voor zijn rekening.

Anouk
In 1998 en 1999 gaat hij met Anouk op pad. Als bandlid van de rockzangeres toert hij door Europa en Amerika. In 1999 werkt hij ook mee aan haar tweede album ‘Urban Solitude’. Figee sluit zich daarnaast aan bij The Wishing Well, een project van Haagse muzikanten. Veel muzikanten van Anouk, Hallo Venray (zie ook Henk Koorn, nummer 15) en Gruppo Sportivo komen elkaar tijdens dit project tegen. Als bandlid van Marcel de Groot toert Figee gedurende twee jaar langs de Nederlandse theaters. In 1998 verschijnt het live-album ‘Toer’ van Marcel de Groot, met Figee op de toetsen. Hij maakte deel uit de Marcel de Groot Groep en begeleidt diverse artiesten zoals Boudewijn de Groot en George Kooymans.

Eigen studio
In 2001 begint Sven Figee met produceren. Eerst nog vanuit een kleine studio in zijn huis. Sven neemt werk op van bekende artiesten en speelt de toetsenpartijen in. Ook trekt het grotere live werk met orkest hem. Zo sluit hij zich aan bij de 17-koppige big band van Mieke Stemerdink (Gigantjes), ‘The New Swing Show’, waarin Sven Hammondorgel en Fender Rhodes-piano speelt. Hij mixt ook het live album voor de band.

Zangeres Rose presenteert in 2002 haar debuutalbum ‘Trust’. Figee drukt een belangrijk stempel op de plaat als producer, componist, arrangeur en pianist. Met Rose staat hij onder meer op North Sea Jazz Festival.
Hij speelt verder de pianopartijen in van het nummer ‘Free’ van de Haagse rockband Di-rect. Het nummer wordt een grote hit.

Theater
Sven Figee gaat ook het theater in. Frans van Deursen en Bob Fosko brengen de musical ‘Blues Brothers’ en Figee zit in de begeleidingsband. In december speelt hij in het gebouw van de Tweede Kamer. Jan Douwe Kroeske organiseert daar een concert met onder meer Ali B, Rose en Eric Corton. Hij wil met deze ludieke actie politiek Den Haag laten weten dat er te weinig geld voor popmuziek wordt uitgetrokken. Figee is een van de begeleidende muzikanten. In 2021-2022 toert Sven solo langs de theaters met zijn programma ‘Van Bach Tot Blues’.

Samen met Thijs de Melker produceert hij het debuutalbum van de Haagse reggaeband Splendid. Tijdens de Haagse Beatnach op Parkpop speelt Figee in de gelegenheidsformatie die Haagse popsterren uit het verleden muzikaal bijstaat. Sven is te horen op het debuutalbum ‘Mesmerize’ van DJ Maestro en heeft getoerd met Keith ‘Mina’ Caputo (Life Of Agony).

Figee maakt samen met drummer/percussionist Ro Krom, bassist Zwazi van TrackAddicts en DJ JayP deel uit van de nieuwe incarnatie van FatFunk. De band begeleidt de tournee van de zangeressen van The Mighty 8, een project van het Nationaal Pop Instituut in het kader van ‘Unsigned’.

Delftse studio Marmalade Music
Sinds 15 maart 2008 is Sven actief als eigenaar/producer in zijn eigen studio; Marmalade Music. Vanuit deze plek werkt hij als componist, producer en muzikant aan de albums van vele artiesten zoals o.a. Shary-An, Niels Geusebroek, Jonathan Jeremiah, Pat Smith en heel veel anderen.

Sven Hammond
In 2006 start Sven zijn band ‘Sven Hammond (dan nog met ‘Soul’ erachter). Tussen 2008 en 2021 brengt Sven Figee met zijn band Sven Hammond 10 albums uit en speelt op festivals en in clubs door heel Europa. De lijst met wapenfeiten van Sven Figee als muzikant, componist en producer is inmiddels ellenlang.

Bron: Wikipedia
Foto: Mark van Stokkom